nft-uutiset

Bored Ape

Moni on varmasti törmännyt Bored Ape nimeen viime aikoina varsinkin uutisia lukiessa. Samoin termit NFT ja metaverse on pulpahdellut esiin monissa eri yhteyksissä. Tämä ei sinänsä ole ihme, sillä kyseinen kuva on profiloitunut koko NFT-skenen logoksi. Kyseinen hahmo edustaa päähahmona yli 10 000 kuvan kokoelmaa, ja se oli omalta osaltaan sytyttämässä koko NFT buumia.

Tällä hetkellä suuri kysymys on se, pystyykö NFT-teokset pitämään arvonsa pitkässä juoksussa. Kryptomaailmaan liittyy vahvasti se, että hinnat heilahtelevat suuresti ajan myötä. Tämä luo toisaalta mahdollisuuksia sijoittamisen kannalta, mutta sisältää myös suuria riskejä.

NFT-ikoni
NFT:n arvo

Miten Bored Ape sai alkunsa?

Bored Apen tarina juontuu vuoteen 2021, jolloin ensimmäiset kuvat ilmestyivät internetiin. Kyseessä on neljä kaverin yhteinen projekti, jonka tarkoitus oli lähinnä tehdä humoristisia kuvia ilman sen suurempia tavoitteita. Kukaan heistä ei varmasti uskonut, kuinka suureksi ilmiöksi heidän projektinsa tulee vielä kasvamaan.

Kuvat on alun perin generoitu proseduraalisesti tietokoneella, mikä on yksi osa syy siihen, miksi niistä tuli niin suosittuja. Kuvien omistajille tämä oli loistavaa bisnestä, sillä 10 000 kuvaa on helppo generoida tietokoneen avulla siten, ettei itse tarvitse tehdä juurikaan töitä kuvien eteen.

Vuoteen 2022 mennessä Bored Ape -kuvia on myyty verkossa yli 1 miljardin euron edestä. Summa kuulostaa todella suurelta, mutta NFT:n liittyvä hype oli erittäin suosittuja vuoden 2021 loppupuolella. Monet varakkaat ihmiset sijoittivat niihin suurien voittojen toivossa. Tilanne muuttui nopeasti 2022 kevään aikana, jolloin kryptovaluuttojen romahdus tapahtui ja veti mukanaan myös NFT-markkinat.

Bored Ape kuvat sijaitsevat Ethereum-verkossa

Kaikki kuvakirjaston kuvat on liitetty Ethereum-verkkoon, joka on yksi suosituimpia lohkoketjuteknologian verkkoja. Se on suosituin kryptovaluutta heti bitcoinin jälkeen. Krypto sai alkunsa vuonna 2013, jolloin sen alkuperäinen kehittäjä Vitalik Buter julkaisi siitä ensimmäisen version. Nykyään sitä pidetään yhtenä vakaimmista kryptovaluutoista, vaikka sekään ei ole suojassa nopeilta arvonalenemiselta.

Jotta kuvia voi ostaa, käyttäjällä tulee olla ethereumeja omassa kryptolompakossa. Niitä voi saada helposti verkon eri kauppapaikoista, joista tunnetuimpia on suomalaisten perustama Coinmotion. Jos sinulla on esimerkiksi bitcoineja, voit vaihtaa ne ethereumeiksi ja sen jälkeen ostaa Bored Ape kuvia, mikäli vain varasi riittävät siihen.

Mikä on Rarible?

Mihin kuvia voi sitten käyttää?

NFT:n yksi parhaita puolia on se, että sen avulla voi hankkia yksilöityjä digitaalisia kuvia tai musiikkia. Monet käyttävät NFT-kuvia esimerkiksi sosiaalisen median tilien profiilikuvina, koska niiden avulla käyttäjän henkilöllisyys voidaan varmentaa muiden käyttäjien näkökulmasta. Varsinkin erilaiset brändit ja somejulkkikset saattavat hyötyä tällaisesta.

Kuvia voi käyttää myös metaversessa, joka tarkoittaa käytännössä uudenlaisia videopelejä. Monet pelitalot ovat alkaneet kehittämään alustaa, jossa erilaiset videopelit voidaan yhdistää toisiinsa lohkoketjuteknologian avulla. Tällöin jokainen pelaaja voisi lisätä oman NFT-kokoelman kuvia ja muita objekteja pelimaailmaan.

Tämä loisi täysin uudenlaisen lähestymistavan videopeleihin, sillä nykyään jokainen peli toimii ikään kuin omassa metaversessään. Sitä vastoin tulevaisuudessa eri pelit voidaan yhdistää samaan metaverseen, jolloin pelaamisesta tulee huomattavasti monipuolisempaa kuin nykyisin.

Kuinka paljon Bored Ape kuvista maksettiin parhaimmillaan?

Kun ottaa huomioon, että kuvastolla on arvioitu olevan parhaimmillaan arvoa jopa yli miljardin, yksittäisten kuvien hinta on noussut ajoittain todella korkeiksi. Korkein hinta yksittäiselle kuvalle oli yli 3,5 miljoonaa euroa, joka on aika hurja summa pikseleihin perustuvasta digitaalisesta kuvasta.

Kuvien hinnat ovat muutoinkin todella korkeita, sillä kymmenen kalleinta kuvaa ovat jokainen arvoltaan vähintään yli miljoona euroa. Summat kuulostavat todella hurjilta, mutta markkinat määräävät lopulta hinnat. Joka tapauksessa hintataso kertoo siitä, että jotain kummaa on tapahtumassa internetin ihmeellisessä maailmassa.

Täytyy kuitenkin muistaa, että hinnat saattavat nousta vielä ajan myötä. Kuvien omistajat voivat myydä niitä eteenpäin, jolloin niistä maksettavat summat voi nousta vielä paljonkin. Varsinkin Bored Apen kuvien kohdalla, koska ovathan ne ensimmäisiä NFT kuvia, jotka löivät todella läpi.

Ketkä julkisuuden henkilöt omistavat kuvia?

Varmasti yksi syy siihen, miksi NFT:stä tuli ylipäätään niin suosittu, oli useiden julkisuuden henkilöiden mukaan lähteminen parhaimman nousun aikana. Bored Ape kuvia ostivat esimerkiksi sellaiset henkilöt kuin Post Malone, Neymar Jr. sekä Justin Bieber. He olivat loistava keino markkinoida NFT-teknologiaa eteenpäin, sillä tällaiset ihmiset saavat paljon näkyvyyttä mediassa.

Samalla he pystyivät nostamaan kuvien hintoja ylöspäin, sillä varsinkin kansainvälisillä julkisuuden henkilöillä on käytössään paljon rahaa. Toisaalta monet pitävät NFT:tä myös kuplana, joka nähtiin vuoden 2022 keväällä, jolloin teknologiaan perustuvien teosten hinnat lähtivät nopeaan laskuun.

Kun uusia asioita pyritään tuomaan suuren yleisön tietoisuuteen, suuret rahat ja julkisuus tietysti kiehtovat kaikkia. Esimerkiksi NBA koripalloilija Steph Curry osti yhden kuvan 180 000 dollariin hintaan. Juontaja Jimmy Fallon laittoi vielä paremmaksi, sillä hän osti Bored Ape kuvan 240 000 dollarilla.

NFT-valuutan lohkoketju
Blogi

Viimeisimmät artikkelit

Lohkoketju ja NFT pelimaailmassa

Lohkoketju ja NFT pelimaailmassa

Lohkoketjut, lohkoketjupelit ja lohkoketjupelaaminen ovat olleet esillä peliharrastajien keskusteluissa ja mediassa viime aikoina. Ne ovat pelialan uusimpia trendejä, joissa hyödynnetään lohkoketjuteknologiaa. Teknologiaa hyödynnetään pelimaailmassa monin eri tavoin, niin perinteisissä peleissä, nettikasinopeleissä kuin ns. GameFi-peleissäkin. Termit eivät kerro paljoakaan tavalliselle tallaajalle, joten seuraavassa kerromme lyhyesti, mitä ne ovat. Mikä lohkoketju? Lohjoketju on ohjelmointiteknologia, jossa data tallennetaan […]

NFT verrattuna kryptovaluuttaan

NFT verrattuna kryptovaluuttaan

NFT:stä ja kryptovaluutasta puhutaan paljon. Kryptovaluutta alkaa käsitteenä olla tuttu jo aika monelle, NFT sen sijaan ei sano monelle edelleenkään yhtään mitään. Molemmat ovatkin asioita, jotka voivat tuntua monimutkaisilta käsittää, varsinkin jos ei ole ollut aiemmin asiasta kiinnostunut. Molemmat ovat kuitenkin asioita, joista kannattaa olla kiinnostunut. Mitä ne sitten ovat? Ja miten ne eroavat toisistaan? […]

Team Liquid ja Illuvium yhdistävät voimansa lohkoketjupelien areenalla

Team Liquid ja Illuvium yhdistävät voimansa lohkoketjupelien areenalla

Lohkoketjuteknologian ja digitaalisen taiteen maailmassa NFT:t (Non-Fungible Tokens) ovat luoneet uuden aikakauden. Tässä artikkelissa käsittelemme tuoreinta ja merkittävää tapahtumaa: eurheilu-organisaatio Team Liquidin ja Illuviumin, lohkoketjupelin kehittäjän, yhteistyötä. Tämä liittouma on merkittävä askel eteenpäin lohkoketjupelien kehityksessä ja tarjoaa uusia näkökulmia NFT-markkinoille. Se saattaa myös tuoda innovaatioita tulevaisuuden rahapeleihin, missä kolikkopelit kaipaavat aina jotain uutta sisältöä ja […]

Bored Ape – riskisijoittajien unelma vai harha

Koska NFT on vielä kovin uusi ilmiö, kuvien hinnat vaihtelevat suuresti. Tämän takia monet riskisijoittajat pitävät niistä, koska se luo mahdollisuuden tienata melkoisia voittoja. Toki riski menettää kaikki rahansa on myös suuri, joten niihin ei kannata sijoittaa liikaa. Mikäli haluat ostaa Bored Ape kuvia, niihin kannattaa sijoittaa vain sen verran rahaa, jonka on myös valmis häviämään.

Monille valmiiksi tunnetuille artisteille NFT on kuitenkin tarjonnut loistavan tavan tienata rahaa. Luonnollisesti kaikkien suosittujen artistien tekemät kuvat ja muuta taideteokset ovat haluttu tavaraa. Siinä mielessä Bored Ape on poikkeus tästä, sillä alkujaan niiden tekijät eivät olleet julkisuuden henkilöitä.

Tekijät toimivat kuitenkin esimerkkinä monille luovan alan tekijöille, sillä NFT saattaa olla tulevaisuuden tapa myydä omia teoksiaan ihmisille. Mikäli tekniikka yleistyy esimerkiksi peleissä, se mahdollistaa suuret markkinat varsinkin videopelien osalta. Jäämme siis mielenkiinnolla seuraamaan, mitä seuraavaksi tapahtuu.

Yhteenveto

Bored Ape oli yksi mielenkiintoisimpia ilmiöitä internetissä vuonna 2022. Se oli viemässä eteenpäin uudenlaista tapaa ajatella digitaalisesta taiteesta. Kun ottaa vielä huomioon, että alun perin koko projekti oli tarkoitettu lähinnä kokeiluksi, kukaan tuskin uskoi niiden lyövän niin vahvasti läpi.

Tulevaisuuden kannalta projekti oli kuitenkin esimerkki siitä, miten digitaalisuus voi muuttaa asioita nopeaan tahtiin. Bored Apen myötä myös monet todella suuret teknologiayritykset lähtivät mukaan NFT-ilmiöön. Tällä hetkellä vaikuttaa lähes varmalta, että se tulee vaikuttamaan vielä paljon siihen, miten digitaalisia taideteoksia myydään verkossa.

Mikäli olet kiinnostunut lohkoketjuista, kryptovaluutoista ja NFT-taiteesta, tilannetta kannattaa seurata tiiviisti. Suhdanteet muuttuvat nopeasti, mikä luo mahdollisuuden tehdä hyviä sijoituksia. Luultavasti lähitulevaisuudessa tulemme näkemään uusia ilmiöitä, joissa NFT-taideteosten hinnat nousevat nopeasti todella korkeiksi. Jos tällöin onnistuu olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan, sijoitusten avulla voi tehdä ison tilin.