NFT art

NFT Art
Aivan ensimmäiset NFT-tokenit olivat taidetta eli NFT art olikin syy, minkä vuoksi kehitystyötä alettiin tehdä. Tämä siksi, että kuvia on aina helppo ladata sekä muokata netissä, mutta lohkoketjua on huomattavasti vaikeampi väärentää. Markkinoilla ollaankin paljon spekuloitu sillä, että onko kyseessä rahanpesu, koska taideteoksista on maksettu todella suuria summia ja käytännössä sillä saa vain omistusoikeuden tähän teokseen. Kaikki eivät pidä sitä järkevänä, mutta silti markkinat ovat nousussa ja kiinnostus NFT:tä kohtaan kasvaa edelleen.

Mitä on NFT art?

NFT art token on aitoustodistus, joka on kirjoitettu lohkoketjuun. Sillä varmennetaan, kuka on digitaalisen taideteoksen omistaja. Taideteos itsessään voi olla yksittäinen kuva tai videoklippi, mutta se voi myös olla taideteos, joka muodostuu useammasta NFT-teoksesta. Taide voi olla myös fyysistä.

Jos taide on fyysistä, siihen on liitettävä NFT:tä vastaava yksilöllinen ID. Koska lohkoketjuun kirjataan vain omistaja, mutta ei taideteoksen kuvaa, niin kuvien parhaimpana säilytyspaikkana tällä hetkellä pidetään IPFS-verkkoa, joka on hajautettu. Tämä niin kutsuttu Filecoin on erilainen platform ja se keskittyykin rajattuun sektoriin, joka on hajautettu hallinta digitaaliselle informaatiolle.

Filecoinin idea on tarjota tiedostojen tallennukseen hajautettu pilvi. Parhaimmissa tapauksissa IFPS-osoite kirjataan NFT-tokeniin. Kun tekee taidekauppaa, on hyvä huomioida, mitä NFT-taiteen tekijä lupaa silloin, kun hän myy teoksen. Tärkeintä onkin tietää ostaessaan, minkälaiset oikeudet teoksen käyttöön saa.

NFT keräilysarjat

Varsinkin keräilysarjat ovat kiinnostaneet paljon harrastelijoita. Keräilysarjoiksi onkin tehty perinteisiä kohteita kuten kolikoita, postimerkkejä ja kortteja. Myös pikselimäiset hahmot ovat olleet suosittuja ja varsinkin niiden hinnat ovat nousseet todella korkealle. NFT-taiteen ympärille on rakentunut oma taiteilijoiden ryhmänsä.

NFT on tehnyt taiteilijoistaan tunnettuja. Yksi heistä on Mike Winklemann, joka käyttää taiteilijanimeä Beeple. Hänen kokoelmansa myytiin huimalla 69 miljoonan dollarin hinnalla. Blake Kathryn tekee 3D taideteoksia, jotka ovat surrealistisia ja tässä taiteessa on ihan omanlaisensa twisti. Giant Swan tekee virtuaalisia maalauksia ja veistoksia. Hän on myös löytänyt täysin uuden ulottuvuuden taiteellaan. CryptoPunk kokoelma sisältää avataria ja niitä on myös myyty korkeilla hinnoilla. Nämä ovat vanhimpia tokeneita, mitä myynnissä on ollut.