NFT marketplace

Kauppapaikka eli NFT marketplace voi olla joko kuratoitu tai ei-kuratoitu. Kuratointi tarkoittaa sitä, että taiteilijat valitaan sinne. Tällaisia ovat muun muassa Makersplace ja Nifty Gateway. Kuratoimattomassa kauppapaikassa puolestaan kuka tahansa voi julkaista taideteoksiaan. Näitä ovat esimerkiksi Rarible ja OpenSea. Viimeksi mainitusta on muodostunut NFT-markkinan keskus, jossa on myynnissä keräilysarjoja, assetteja, taidetta sekä muutakin sekalaista tarjontaa. Ongelmana tälläkin markkinapaikalla on suuret ethereumin transaktiomaksut ja ne kohdistuvatkin erityisesti ostajalle, joka tekee pieniä ostoksia. Siksi uudeksi toiminnoksi on luotu niin sanottuja ”gasless minting”, jossa transaktiomaksuja optimoidaan huomattavasti pienemmiksi.
NFT marketplace

Mikä on NFT marketplace?

Kauppapaikalla voi myydä omia taideteoksiaan tai ostaa itselleen taidetta. Myyntitilanteessa NFT marketplace platform toimii siten, että sinne voidaan luoda oma NFT-token. Jos et ole verifioitu taiteilija, sinun on valittava alusta, johon pääsee kuka tahansa. Ensin sivulle on yhdistettävä kryptolompakko.

Jos kyseessä on alusta, joka käyttää ethereumia, lompakko on Metamask. Lompakon lisäämisen jälkeen luodaan token, täytetään siitä kaikki tarvittavat tiedot ja ladataan se myyntipaikalle. Jos joku haluaa ostaa taideteoksen, sinun on päätettävä, millä tavoin haluat maksun ja myös sen haluatko rojalteja teoksen jatkomyynnistä. Kun kaikki nämä on kunnossa, voit mainostaa taideteostasi sosiaalisessa mediassa.

Markkinapaikat, jotka tukevat ethereumia ovat suosituimpia sekä lupaavimpia. Helpointa on siis käyttää ethereumia ja lompakkoon onkin syytä varata suunnilleen 100 dollarin edestä ETH:ta. Ethereum verkon käytössä hinta vaihtelee verkon aktiivisuuden mukaan. Tavallisesti verkon kustannukset ovat alhaisimmillaan esimerkiksi Suomen aikaan aamuisin.

Erilaiset ostopaikat ja tulevaisuus

Ostopaikoilla voi ostaa taidetta, musiikkia ja keräilykortteja. Mielenkiintoinen näkökulma on myös se, että jossakin vaiheessa esimerkiksi asuntojen omistusoikeudet voi jo asunnon rakentamisvaiheessa mintata lohkoketjuun. Omistusoikeuteen voi lisätä pykälän, että aina asunnon vaihtaessa omistajaa, alkuperäinen rakentaja saa rojaltia hamaan loppuun asti.

NFT rikkoo omalla tavallaan rajoja ja on tehnyt ostamisesta tai myymisestä suhteellisen helppoa. Niiden katsotaan tulevaisuudessa liittyvän vahvasti taiteeseen sekä urheiluun ja myös asunnon omistaminen kiinnostaa sen kautta monia. Älysopimuksen ansiosta paperityöt vähenevät minimiin, koska omistajuus säilyy hyvin lohkoketjussa. Buumi on myös nostanut platformeilla käytettyjen kolikoiden arvoa. Näitä ovat äsken mainitun Ethereumin lisäksi myös Solana. Ehkä taiteen ostaminen kalliilla hinnalla on kupla, mutta tulevaisuuteen NFT-kehitys sopii oikein hyvin.