NFT marketplace

Kauppapaikka eli NFT marketplace voi olla joko kuratoitu tai ei-kuratoitu. Kuratointi tarkoittaa sitä, että taiteilijat valitaan sinne. Tällaisia ovat muun muassa Makersplace ja Nifty Gateway. Kuratoimattomassa kauppapaikassa puolestaan kuka tahansa voi julkaista taideteoksiaan. Näitä ovat esimerkiksi Rarible ja OpenSea. Viimeksi mainitusta on muodostunut NFT-markkinan keskus, jossa on myynnissä keräilysarjoja, assetteja, taidetta sekä muutakin sekalaista tarjontaa. Ongelmana tälläkin markkinapaikalla on suuret ethereumin transaktiomaksut ja ne kohdistuvatkin erityisesti ostajalle, joka tekee pieniä ostoksia. Siksi uudeksi toiminnoksi on luotu niin sanottuja ”gasless minting”, jossa transaktiomaksuja optimoidaan huomattavasti pienemmiksi.
NFT marketplace

Mikä on NFT marketplace?

Kauppapaikalla voi myydä omia taideteoksiaan tai ostaa itselleen taidetta. Myyntitilanteessa NFT marketplace platform toimii siten, että sinne voidaan luoda oma NFT-token. Jos et ole verifioitu taiteilija, sinun on valittava alusta, johon pääsee kuka tahansa. Ensin sivulle on yhdistettävä kryptolompakko.

Jos kyseessä on alusta, joka käyttää ethereumia, lompakko on Metamask. Lompakon lisäämisen jälkeen luodaan token, täytetään siitä kaikki tarvittavat tiedot ja ladataan se myyntipaikalle. Jos joku haluaa ostaa taideteoksen, sinun on päätettävä, millä tavoin haluat maksun ja myös sen haluatko rojalteja teoksen jatkomyynnistä. Kun kaikki nämä on kunnossa, voit mainostaa taideteostasi sosiaalisessa mediassa.

Markkinapaikat, jotka tukevat ethereumia ovat suosituimpia sekä lupaavimpia. Helpointa on siis käyttää ethereumia ja lompakkoon onkin syytä varata suunnilleen 100 dollarin edestä ETH:ta. Ethereum verkon käytössä hinta vaihtelee verkon aktiivisuuden mukaan. Tavallisesti verkon kustannukset ovat alhaisimmillaan esimerkiksi Suomen aikaan aamuisin.

Erilaiset ostopaikat ja tulevaisuus

Ostopaikoilla voi ostaa taidetta, musiikkia ja keräilykortteja. Mielenkiintoinen näkökulma on myös se, että jossakin vaiheessa esimerkiksi asuntojen omistusoikeudet voi jo asunnon rakentamisvaiheessa mintata lohkoketjuun. Omistusoikeuteen voi lisätä pykälän, että aina asunnon vaihtaessa omistajaa, alkuperäinen rakentaja saa rojaltia hamaan loppuun asti.

NFT rikkoo omalla tavallaan rajoja ja on tehnyt ostamisesta tai myymisestä suhteellisen helppoa. Niiden katsotaan tulevaisuudessa liittyvän vahvasti taiteeseen sekä urheiluun ja myös asunnon omistaminen kiinnostaa sen kautta monia. Älysopimuksen ansiosta paperityöt vähenevät minimiin, koska omistajuus säilyy hyvin lohkoketjussa. Buumi on myös nostanut platformeilla käytettyjen kolikoiden arvoa. Näitä ovat äsken mainitun Ethereumin lisäksi myös Solana. Ehkä taiteen ostaminen kalliilla hinnalla on kupla, mutta tulevaisuuteen NFT-kehitys sopii oikein hyvin.

NFT:n arvo

NFT-markkinapaikat, eli Non-Fungible Token -markkinapaikat, ovat viime aikoina räjähdysmäisesti kasvaneet. Ne tarjoavat alustan digitaalisten taiteiden, keräilyesineiden ja muiden ainutlaatuisten digitaalisten hyödykkeiden kauppaan. NFT:t, jotka perustuvat älykkäisiin sopimuksiin lohkoketjussa, mahdollistavat digitaalisen omistusoikeuden ainutlaatuisiin esineisiin.

Seuraava osio tarjoaa infoa muutamista merkittävistä NFT-markkinapaikoista, jotka ovat nousemassa keskeiseen asemaan tässä digitaalisessa vallankumouksessa. Nämä alustat tarjoavat mahdollisuuden löytää, ostaa ja myydä monenlaisia NFT-omaisuuksia, kuten digitaalista taidetta, virtuaalisia kiinteistöjä ja harvinaisia peliesineitä. Jokainen näistä markkinapaikoista on ainutlaatuinen ja tarjoaa houkuttelevia mahdollisuuksia monille eri aloille. Ennen kaupantekoon ryhtymistä voi kuitenkin olla hyödyllistä hankkia lisätietoja bitcoinista ja kryptovaluutoista yleensä.

OpenSea

OpenSea on NFT-maailman johtavia markkinapaikkoja, joka tarjoaa laajan valikoiman erilaisia NFT-omaisuuksia. Se on tunnettu helppokäyttöisestä käyttöliittymästään ja aktiivisesta yhteisöstään, mikä helpottaa NFT-omaisuuden ostamista ja myymistä.

OpenSean vahvuutena on sen käyttäjäystävällisyys, joka mahdollistaa helpon selaamisen, suodattamisen ja tarkempien tietojen tarkastelun jokaisesta NFT:stä. Alusta kannustaa käyttäjiä myös luomaan omia kokoelmiaan ja osallistumaan yhteisöaktiviteetteihin, kuten kilpailuihin ja huutokauppoihin. Lisäksi OpenSea mahdollistaa käyttäjilleen oman NFT-omaisuuden luomisen ja myymisen, tarjoten taiteilijoille mahdollisuuden markkinoida ja myydä omia teoksiaan.

NBA Top Shot

NBA Top Shot on innostava yhdistelmä urheilua ja NFT-maailmaa, keskittyen virtuaalisiin hetkiin NBA-peleissä. Näiden ainutlaatuisten NFT:iden arvo perustuu todellisiin pelihetkiin ja pelaajiin, mikä houkuttelee sekä intohimoisia urheilufaneja että NFT-sijoittajia.

Markkinapaikan vahva ja aktiivinen yhteisö tarjoaa mahdollisuuksia kilpailulliseen keräilyyn, ja säännöllisesti järjestettävät tapahtumat ja kampanjat tekevät NBA Top Shotista houkuttelevan niille, jotka rakastavat urheilun ja NFT-omaisuuden keräilyn yhdistämistä.

Mikä on Rarible?

Rarible

Rarible on hajautettu NFT-markkinapaikka, joka mahdollistaa käyttäjilleen oman NFT-omaisuuden luomisen ja myymisen ilman välikäsiä. Tämä tarjoaa taiteilijoille ja luoville ammattilaisille suuremman vapauden ja luovuuden, sillä he voivat tarjota omia NFT-kohteitaan suoraan yleisölle. Alusta palkitsee aktiivisia käyttäjiään RARI-tokeneilla, kannustaen osallistumaan ja luomaan arvoa alustalle.

Rarible erottuu markkinapaikkojen joukosta hajautettuna alustana, mikä antaa käyttäjille täyden hallinnan NFT-omaisuudestaan. Tämä vapaus kiinnostaa erityisesti taiteilijoita ja luovia ammattilaisia, mutta alusta vaatii ehkä enemmän perehtymistä niiltä käyttäjiltä, jotka ovat vasta aloittelemassa NFT-maailmassa.

NFT Art

Binance

Binance, yksi maailman suurimmista kryptovaluuttojen kauppapaikoista, on laajentanut palveluitaan NFT-markkinoille. Käyttäjät voivat nyt helposti ostaa ja myydä NFT-omaisuutta samalla alustalla, jolla he hallinnoivat kryptovaluuttoihin liittyviä sijoituksiaan. Tämä yhdistelmä tarjoaa kätevyyttä ja helppoutta, sillä kaikki sijoitukset on mahdollista hallita yhdellä alustalla.

Binance on myös tunnettu korkeasta turvallisuustasostaan ja laajasta käyttäjäkunnastaan, mikä luo vankan perustan NFT-sijoituksille. Vaikka alusta on ensisijaisesti suunnattu kryptovaluuttojen sijoittajille, sen NFT-markkinapaikka tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden laajentaa sijoitussalkkua digitaalisiin keräilyesineisiin ja taiteeseen. Tämä monipuolisuus tekee Binancesta hyvän vaihtoehdon niille, jotka haluavat yhdistää kryptovaluuttojen maailman ja NFT-markkinat yhdelle alustalle.

Nifty Gateway

Nifty Gateway keskittyy erityisesti digitaaliseen taiteeseen ja keräilyesineisiin. Se järjestää säännöllisesti ”Nifty Drops”-tapahtumia, joissa taiteilijat julkaisevat rajoitettuja NFT-kohteita. Tämä tekee siitä mielenkiintoisen alustan niille, jotka rakastavat luovuutta ja ainutlaatuista NFT-omaisuutta.

Vinkkejä NFT-markkinapaikan valintaan

NFT-markkinapaikan valinta on tärkeä päätös, ja se vaikuttaa siihen, miten voit hyödyntää digitaalisten omaisuuserien maailmaa. Alla on luettelo tekijöistä, jotka kannattaa ottaa huomioon NFT-markkinapaikkaa valitessa:

  1. Käytettävyys ja turvallisuus: Ensimmäisenä asiana tarkista markkinapaikan käytettävyys ja turvallisuus. Valitse alusta, joka tarjoaa selkeän ja helppokäyttöisen käyttöliittymän. Turvallisuus on elintärkeää, joten varmista, että markkinapaikka noudattaa asianmukaisia tietoturvakäytäntöjä.
  2. Palkkiot: Selvitä, minkälaisia palkkioita NFT-markkinapaikka perii. Tämä voi vaihdella eri alustojen välillä, ja korkeat palkkiot voivat vaikuttaa merkittävästi voittoihisi. Ymmärrä palkkioiden vaikutukset ennen kuin aloitat kaupankäynnin.
  3. Ominaisuudet: Kiinnitä huomiota markkinapaikan tarjoamiin ominaisuuksiin. Jos olet esimerkiksi taiteilija tai luova ammattilainen, saatat arvostaa mahdollisuutta luoda omia NFT-kohteita ja myydä niitä alustalla.
  4. Yhteisö ja käyttäjäkokemukset: Liity NFT-markkinapaikan yhteisöihin ja lue muiden käyttäjien kokemuksia. Tämä antaa sinulle arvokasta tietoa siitä, kuinka alusta toimii käytännössä ja minkälaisia kokemuksia muilla käyttäjillä on ollut.
  5. Pohdi tarkoin tavoitteitasi: Mieti, mitkä ovat tavoitteesi NFT-sijoituksissa. Onko sinulla erityinen kiinnostuksen kohde, kuten digitaalinen taide tai virtuaaliset kiinteistöt? Valitse alusta, joka tukee näitä tavoitteita.
  6. Markkinapaikan maine: Tutki markkinapaikan mainetta ja historiaa. Onko se tunnettu ja luotettava? Hyvä maine on yleensä merkki siitä, että alusta on luotettava ja turvallinen.
  7. Tietotuki ja asiakaspalvelu: Varmista, että valitsemasi markkinapaikka tarjoaa riittävän tietotuen ja asiakaspalvelun. Voit tarvita apua ja vastauksia kysymyksiin matkan varrella.

Kaiken kaikkiaan NFT-markkinapaikan valintaan kannattaa suhtautua huolellisesti ja harkitusti. Käytä näitä vinkkejä apunasi löytääksesi alustan, joka vastaa parhaiten tarpeitasi ja tavoitteitasi digitaalisten omaisuuserien kaupassa.

UKK

Tämä osio tarjoaa tärkeää tietoa, joka auttaa sinua navigoimaan NFT-maailmassa.

NFT-markkinapaikka on digitaalinen alusta, jossa käyttäjät voivat ostaa, myydä ja vaihtaa Non-Fungible Token (NFT) -omistusoikeuksia digitaalisiin kohteisiin. NFT-markkinapaikat mahdollistavat ainutlaatuisten digitaalisten hyödykkeiden omistamisen ja kaupankäynnin.

NFT-markkinapaikat toimivat verkkosivustoina tai sovelluksina, joissa käyttäjät voivat rekisteröityä, selata NFT-kohteita, asettaa tarjouksia ja suorittaa ostot. NFT:t tallennetaan lohkoketjuun, mikä varmistaa niiden ainutlaatuisuuden ja seurattavuuden.

NFT Minting eli NFT:n luominen viittaa prosessiin, jossa NFT luodaan ja tallennetaan lohkoketjuun. Tämä prosessi muuttaa digitaalisen sisällön ainutlaatuiseksi NFT:ksi ja mahdollistaa sen omistamisen ja myymisen NFT-markkinapaikoilla. Se voi liittyä taiteen tai muiden digitaalisten hyödykkeiden luomiseen ja niiden muuttamiseen NFT-muotoon.