Dropbear NFT

Drop Bears NFT on digitaalinen teoskokoelma, johon kuuluu 10 000 koala-aiheista NFT:tä. Kokoelman ovat luoneet australialaiset Tom Smith, Rhys Dale ja Nat Riley. Perustajatiimi asuu Australiassa alueella, johon vuoden 2019 ”mustan kesän” pensaspalot vaikuttivat voimakkaasti. Ne tuhosivat mittavan määrän villieläinten elinympäristöjä, ja erityisesti koalakarhujen kohtalo kosketti monia.

Drop Bearsin tavoitteena oli luonnollisesti tuottaa rahaa omistajilleen, mutta merkittävänä tavoitteena oli myös kerätä rahaa koalakarhuja auttaville hyväntekeväisyystoimijoille. Drops Bears -projekti saavutti suuren suosion NFT-yhteisössä, ja sitä esiteltiin muun muassa useissa tiedotusvälineissä.

Mikä ihmeen Drop Bears?

NFT:n nimi ”Drop Bears” viittaa kuvitteelliseen olentoon, joka seikkailee Australian kansanperinteessä ja tarinoissa. Drop Bear (suomeksi tippuva karhu) on myyttinen olento, jonkinlainen lihansyöjäkoala, joka putoaa puista hyväuskoisen saaliin päälle. Nimi valittiin heijastelemaan hankkeen ainutlaatuista australialaista luonnetta ja myös osoittamaan kunnioitusta maan rikkaalle kulttuuri- ja tarinaperinnölle.

Drop Bearsin perustajajäsenet kasvoivat yhdessä Australian itärannikolla. He olivat investoineet voimakkaasti kryptovaluuttaan ja näkivät mahdollisuuden myös NFT:n markkinoilla. Pensaspalojen jälkeen he päättivät, että voisivat tehdä jotain hienoa. Drop Bears syntyi siis hienosta ideasta suojella uhanalaista lajia, mihin lisättiin perustajajäsenien mukaan ”ripaus aussihuumoria ja valtava määrä suunnittelua”.

Vaikka tarina puusta pudottautuvista karhuista on hauska, ja itse hahmot ovat myös humoristisen näköisiä, aihe on kuitenkin vakava ja perustajajäsenille merkittävä. Koalat ovat Australiassa uhanalaisessa asemassa ja on tärkeää pyrkiä vaikuttamaan siihen, että ne säilyttävät paikkansa osana Australian luontoa ja kulttuuria.

Drop Bears NFT:n alku

Taiteilija Rhys Dalea olivat kiehtoneet kryptovaluutan arvon satunnaiset huiput ja aallonpohjat siitä lähtien, kun hän aloitti sijoittamisen vuonna 2017. Kuitenkin vasta siinä vaiheessa, kun hän ja hänen ystävänsä melkein menettivät kotinsa vuoden 2019 Shoalhavenin pensaspaloissa, he päättivät käyttää tietämystään digitaalisesta valuutasta ja siirtyä NTF:n pariin. Heidän kotinsa olivat säilyneet, mutta valtava määrä koalakarhuja jäi sen sijaan ilman kotia.

Niinpä he alkoivat luoda NFT:tä eli digitaalista taidetta sarjakuvakoaloista myydäkseen ja lahjoittaakseen prosenttiosuuden rahoista koalasairaaloille ympäri maata. Kaiken kaikkiaan tiimi loi yhteensä 10 000 ainutlaatuista taideteosta, jotka myytiin loppuun alle 18 tunnissa.

Koalakarhujen tukeminen on tärkeää

Drop Bears -teokset myytiin Ethereum-valuutassa ja rahoja lahjoitettiin koalasairaaloille. Drop Bears -projekti on myös auttanut koaloja keräämällä varoja suojelutoimiin ja lisäämällä tietoisuutta tarpeesta suojella näitä eläimiä.

Koalat, kuten kaikki eläimet, ansaitsevat oikeuden elää ja lisääntyä luonnollisessa elinympäristössään. Huolehtimalla niiden hyvinvoinnista voidaan osoittaa kunnioitusta luonnon olemassaoloa kohtaan. Koalat ovat merkittävä osa Australian luonnon monimuotoisuutta: ne ovat ikonisia eläimiä ja ainutlaatuisen ekosysteemin symboli. Koalojen suojelu edistää muidenkin lajien monimuotoisuutta ja auttaa näin koko ekosysteemin tasapainottamisessa.

Koalat ovatkin avainlaji, mikä tarkoittaa sitä, että niiden suojelu hyödyttää myös muita lajeja ja ekosysteemejä. Koalat vaikuttavat suoraan ja epäsuorasti moniin muihin lajeihin, kuten esimerkiksi eukalyptuspuiden leviämiseen ja metsäeläinten ravintoketjuun. Jos koalat vähenevät rajusti Australian luonnosta tai kuolevat kokonaan, voi sillä olla radikaali vaikutus myös esimerkiksi eukalyptusmetsien ja monien muiden eläinlajien katoamiseen.

Taideteosten jälleenmyynti tuottaa lahjoituksia

Jos joku myy ostamansa digitaalisen NFT-teoksen eteenpäin, tietty prosenttiosuus myyntihinnasta menee aina alkuperäiselle taiteilijalle. Tämä osuus tunnetaan nimellä ”toissijaisen myynnin rojalti”. Rhys Dalen mukaan se varmistaa, että lahjoitukset virtaavat edelleen heidän alkuperäisiin tarkoituksiinsa aina silloin, kun Drop Bears -taideteoksilla käydään kauppaa digitaalisilla markkinoilla. Niinpä joka kerta, kun Drop Bear -teokset vaihtavat omistajaa, kilahtaa tietty summa tästä kaupankäynnistä myös koalojen pussiin.