Madonna NFT

Monet julkisuuden henkilöt kuten taiteilijat, muusikot, näyttelijät ja urheilijat ovat viime vuosina hyödyntäneet NFT-teknologiaa urallaan. Yksi näistä NFT:tä hyödyntäneistä kuuluisuuksista on popkulttuurin ikoninen hahmo Madonna.

Madonna lanseerasi ensimmäisen oman NFT:n yhteistyössä digitaalisen taiteilijan Beeplen kanssa vuonna 2022. Tuolloin julkaistiin heidän NFT-taideteoksensa, joka kuvaa alastonta Madonnaa erilaisissa ympäristöissä. Taideteos on nimeltään The Mother of Creation, suomeksi ”luomisen äiti”. Teos on videosarja, ja se toteutettiin Madonnan ja Beeplen vuoden kestäneen yhteistyön aikana.

Miten taideteos sai alkunsa?

Madonnan ja Beeplen NFT-teoksen on sanottu koskettavan ihmisen emotionaalista yhteyttä itseen, luontoon ja teknologiaan. Teoksella haluttiin paitsi vaikuttaa taidemaailmaan, myös tehdä hyvää lahjoittamalla teoksista saadut tuotot kolmelle erilaiselle järjestölle.

”Me päätimme luoda jotain, joka liittyy kokonaisuudessaan luomisen ja äitiyden ajatukseen”, kuvaili Madonna taideteoksen syntymiseen johtanutta ideaa, kun teos julkaistiin. Monelle Madonnan ja Beeplen NFT-videot näyttäytyivät aluksi lähinnä eroottisina, mutta Madonnan mielestä SuperRare-alustalla huutokaupattavilla videoilla oli kuitenkin paljon suoraviivaisempi merkitys.

”Jokaisen videon ydin on se, että minä synnytän”, Madonna selitti teosten ideaa ja merkitystä. ”Teen sitä, mitä naiset ovat tehneet aikojen alusta lähtien, eli synnytän. Mutta eksistentiaalisemmalla tasolla synnytän taidetta ja luovuutta, joita ilman olisimme hukassa.” Myös Beeple korosti teosta koskevassa haastattelussaan, että NFT:n seuraava aikakausi keskittyy enemmänkin ”emotionaaliseen yhteyteen ja hyödyllisyyteen” kuin ”hillittömään spekulointiin”.

Mistä teos koostuu?

Kokoelma koostuu kolmesta erillisestä videosta. Videoissa Madonna on alaston nainen, joka synnyttää ensin jotain kasvistoon kuuluvaa, sitten jotain eläimistöön kuuluvaa ja viimeiseksi teknologiaa.

Jokainen video edustaa erilaista synnyttämistä nykymaailmassa. Ensimmäisessä videossa äiti, eli Madonna synnyttää puun. Toisessa videossa näkyy perhosia, jotka tulevat ulos laulajasta ja edustavat toivon merkkiä. Viimeinen video kuvaa Madonnaa synnyttämässä tuhatjalkaisen ruosteisesta ajoneuvosta. Ensimmäinen videon sanotaan osoittavan, että uudelleen syntyminen voi tapahtua jopa kaaoksen tai maailmanlopun aikoina, kun taas kolmas video tarjoaa huomattavasti synkemmän näkökulman siihen, mikä on ihmiskunnan suhde teknologiaan. Jokaiseen kolmeen videoon Madonna on yhdistänyt myös runoutta.

Mitä teoksista seurasi?

Teosten tuotot lahjoitettiin kolmelle eri hyväntekeväisyysjärjestölle: The Voices of Children Foundationille, joka auttaa ukrainalaisia lapsia, The City of Joy -järjestölle, joka auttaa Kongon demokraattisessa tasavallassa väkivallasta selviytyneitä naisia sekä Black Mama’s Bail Outjotkalle, joka tukee vangittuja mustia naisia. Lisäksi kryptovaluutta-alusta MoonPay lahjoitti osana teosten lanseerausta suuren summan jokaiselle järjestölle erikseen. Madonna ja Beeple halusivat siis käyttää NFT-teostaan ennen kaikkea hyvän tekemiseen sekä tärkeiden aiheiden esille nostamiseen.

Madonnan ja Beeplen yhteistyö herätti erittäin paljon kiinnostusta ja keskustelua digitaalisen taiteen ja NFT:n ympärillä. Rohkean lähestymistapansa ansiosta Madonna ja Beeple onnistuivat luomaan sellaisen visuaalisen maailman, joka herättää monenlaisia ajatuksia ja vahvoja tunteita katsojissa. Voidaan sanoa, että Madonna jatkoi kiivastakin keskustelua herättäneellä NFT-teoksellaan rohkeaa taiteellista polkuaan ja osoitti, että hän on edelleen merkittävä voima musiikin ja visuaalisen taiteen maailmassa.

Madonnan taiteellinen polku

Madonna on yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä ja vaikutusvaltaisimmista pop-artisteista. Hän on tunnettu monipuolisesta musiikistaan, provokatiivisista esiintymisistään kuin myös jatkuvasta taiteellisesta uudistumisestaan.

Madonna on syntynyt vuonna 1958 ja hänen musiikkiuransa alkoi 1980-luvulla. Hän nousi nopeasti maailmanlaajuiseen suosioon tarttuvilla hiteillään ja näyttävällä tyylillään. Madonnan musiikki on aina ollut edistyksellistä ja rohkeaa, ja hän on useasti rikkonut monia tabuja ja ennakkoluuloja musiikkibisneksessä.

Madonna on myös tunnettu ikonisesta tyylistään. Hän on aina toiminut muotivaikuttajana ja roolimallina monille ihmisille ympäri maailmaa. Hänen rohkeat asunsa ja kampauksensa ovat inspiroineet niin muodin luojia kuin fanien pukeutumista eri vuosikymmeninä.

Madonnan ura ei ole rajoittunut pelkästään musiikkiin, sillä hän on myös näyttelijä, ohjaaja ja bisnesnainen. Madonna on myös aina ollut edelläkävijä teknologian ja viihdeteollisuuden yhdistämisessä. Hän on hyödyntänyt uniikkeja ratkaisuja ja uusia alustoja markkinoinnissaan ja esiintymisissään, ja tämä on näkynyt erityisesti hänen kiinnostuksessaan NFT-taiteeseen.

Madonnan ura on kestänyt jo yli neljä vuosikymmentä, ja edelleen hän on voimakas ja vaikutusvaltainen hahmo musiikin ja popkulttuurin maailmassa. Hänen uskalluksensa kokeilla uusia tyylejä ja ilmaisutapoja sekä hänen kykynsä pysyä ajan hermolla tekevät hänestä ikonisen ja inspiroivan taiteilijan, jonka jälki musiikin historiaan on ja tulee olemaan merkittävä.

Beeplen taide

Beeple on puolestaan digitaalinen taiteilija ja suunnittelija, joka on tunnettu surrealistisista ja visuaalisesti vaikuttavista teoksistaan.

Beeple aloitti taiteellisen uransa vuonna 2007 ja on siitä asti luonut satoja upeita digitaalisia teoksia ja animaatioita. Laajalti tunnetuksi hän tuli julkaisemalla ”Everydays: The First 5000 Days” -teoksen, missä hän sitoutui julkaisemaan päivittäin uuden teoksen yli 13 vuoden ajan.

Beeplen työt ovat saavuttaneet valtavan suosion NFT-yhteisössä. Hän on onnistunut luomaan useita huomattavia NFT-julkaisuja, jotka ovat rikkoneet ennätyksiä huutokaupoissa. Esimerkiksi Beeplen teos ”Everydays: The First 5000 Days” myytiin huutokaupassa yli 69 miljoonalla dollarilla, mikä teki siitä yhden kalleimmista koskaan myydyistä digitaalisista taideteoksista.

Beeplen ja Madonnan yhteistyö NFT-taiteessa on herättänyt paljon huomiota, sillä heidän yhteisissä teoksissaan yhdistyvät Madonnan taiteellinen visio ja Beeplen digitaalinen mestarillisuus. Yhdessä ne tuovat esiin uudenlaisen ulottuvuuden musiikin, visuaalisen taiteen ja teknologian välille.

Beeple jatkaa uraauurtavaa työtään digitaalisen taiteen parissa ja hän onkin noussut merkittäväksi vaikuttajaksi NFT-taiteen maailmassa. Kuten Madonnan, niin myös Beeplen rohkea ja innovatiivinen lähestymistapa taiteeseen inspiroi myös monia muita taiteilijoita.