Mitä ovat NFT pelit?

NFT-pelit ovat kiinnostaneet pelaajia viime aikoina, sillä kyseessä on täysin uudenlainen pelaamisen muoto. Kun aikaisemmin pelit ovat olleet sellaisia, että niissä kerättäviä tavaroita ja materiaaleja on voinut käyttää vain yhdessä pelissä, NFT-peleissä niitä voi siirtää pelien välillä. Lisäksi pelaajat voivat ostaa kuvia tai vaikkapa 3D-esineitä verkosta ja lisätä ne peleihin siten, että niitä voi käyttää niissä. Tässä artikkelissa paneudumme syvemmin siihen, miten tällaiset pelit toimivat.

Miten voin aloittaa NFT-pelien pelaamiseen?

Jos haluat aloittaa pelaamisen, sinun tarvitsee aluksi valita sellainen peli, joka tukee NFT-objekteja. Suosituimpia pelejä tällä hetkellä on esimerkiksi Axie Infinity, joka onkin varsinainen edelläkävijä NFT-pelien parissa. Siinä pelaajat voivat ostaa ja myydä NFT:tä sekä pelin sisällä että sen ulkopuolella.

Suurin osa peleistä on sellaisia, että pelaajien tulee maksaa pelaamisesta. Tavallisesti pelit toimivat siten, että pelaajan tulee alussa ostaa NFT-objekteja esimerkiksi korttipakkojen muodossa. Näin pelaajalla on mahdollisuus hankkia pelaamiseen tarkoitettuja objekteja, jotka kaikki ovat samalla lohkoketjuteknologian avulla yksilöityjä.

Myös ilmaisia pelejä on tarjolla. Tästä hyvä esimerkki on Gods Unchained, jota pelaajat voivat pelata täysin ilmaiseksi. Pelin alussa jokaiselle pelaajalle jaetaan 140 ilmaista korttia, joiden avulla pelaamisen voi aloittaa. Jotta pelaaminen olisi mielekkäämpää, pelaajat voivat myös ostaa kortteja, jolloin pelissä on mahdollista pärjätä paremmin.

Axie Infinity on suosituin NFT-peli tällä hetkellä

Axie Infinity on todella suosittu peli varsinkin Aasiassa, jossa osa pelaajista pelaa sitä jopa ammatikseen. Koska pelissä on mahdollista tienata rahaa, se houkuttelee uusia pelaajia jatkuvasti pelin ääreen. Peli on suhteellisen helppo oppia, joten uusien pelaajien on helppo aloittaa sen pelaaminen.

Peli on RPG-peli, jossa pelaajien tulee kehittää omia hahmoja paremmiksi ja pyrkiä lisääntymään siten, että pelaaja saisi yhä parempia NFT-objekteja. Jokainen uusi hahmo rekisteröidään lohkoketjussa, mikä mahdollistaa niiden myynnin sekä pelin sisällä että ulkoisilla kauppapaikoilla.

Tulevaisuuden kannalta on mielenkiintoista seurata, miten Axie Infinity tulee pärjäämään markkinoilla. Tällä hetkellä pelin tilanne näyttää hyvältä, koska sillä on varsin laaja fanikunta. Tilanteet voivat kuitenkin muuttua nopeasti, sillä onhan NFT-pelit vielä uusi ilmiö. Lisäksi kilpailijoita tulee jatkuvasti lisää, joten paljon voi tapahtua seuraavien vuosien aikana.

Mitä tarkoitetaan play-to-earn peleillä?

Peleihin liittyvässä liiketoiminnassa puhutaan usein erilaisista liiketoimintamalleista. Kun esimerkiksi mobiilipelit yleistyivät nopeasti 2000-luvun puolivälin jälkeen, mikromaksuihin perustuvat ilmaispelit olivat kova hitti. Niiden yhteydessä alettiin käyttämään termiä pay-to-win, sillä pelaaja pystyi parantamaan asemiaan ostamalla parempia hahmoja tai aseita pelin sisällä.

NFT-pelit pyrkivät kääntämään tämän konseptin päälaelleen. Play-to-earn malli on sellainen, jossa pelaajat voivat itse asiassa tienata rahaa pelaamalla. Tämä on mahdollista lohkoketjuteknologian ja NFT-objektien avulla. Kun pelaaja saa uuden kortin tai valmistaa pelissä vaikkapa miekan tai kirveen, hänen on mahdollista myydä se muille pelaajille kryptoja vastaan.

Myös XP-pisteet voidaan kytkeä kryptovaluuttaan, jolloin pelaaja saa kryptoja pelaamalla peliä ja keräämällä kokemuspisteitä. Lohkoketjuteknologia mahdollistaa monenlaisia tapoja tienata tulevaisuudessa videopelejä pelaamalla, mikä on tietysti kiehtovalta kuulostava konsepti.

Voiko NFT-pelejä pelata ammatikseen?

Tämä on yksi keskeisimpiä kysymyksiä, jotka liittyvät NFT-peleihin. Niiden tarkoituksena on luoda sellainen malli, jossa pelaajat voivat tehdä rahaa videopelien avulla. Toki nykyäänkin monet streamaajat saattavat tienata paljonkin rahaa tekemällä streamejä, mutta NFT-objektit saattavat luoda täysin uudenlaiset markkinat.

Esimerkiksi Axie Infinityn parissa pelaajat ovat onnistuneet tienaamaan elantonsa pelkästään pelaamalla peliä. Varsinkin Indonesiassa on syntynyt täysin uudenlainen ammattikunta, koska maan hintataso on alhainen ja peli on erityisen suosittu siellä. Ainakaan tällä hetkellä pelistä tuskin tienaa suuria summia, mutta tasaista sivutuloa on mahdollista saada.

Rahan tienaamisen näkökulmasta tulevaisuus näyttää erittäin mielenkiintoiselta. Monet suuret teknologiayritykset pyrkivät luomaan tällä hetkellä oman metaversen, jossa pelaajat voisivat hankkia ja myydä NFT-objekteja. Vuosikymmenen lopulla voi hyvinkin olla tilanne, jossa videopelejä pelaamalla voi tienata rahaa, vaikka se kuulostaakin melko hullulta ajatukselta.

NFT-pelit ja metaverse

Jotta voi ymmärtää paremmin NFT-pelien ideaa, metaverse on keskeinen termi, joka on tärkeää ymmärtää. Metaverselle tarkoitetaan digitaalista universumia, joka on eräänlainen rinnakkaistodellisuus todellisen maailman rinnalla. Se eroaa nykyisistä peleistä tai vaikkapa sosiaalisen median alustoista siten, että metaversessä pyritään yhdistämään erilaisia verkkopalveluita ja pelejä yhtenäiseksi kokonaisuudeksi.

Jos pelaaja pelaa nykyaikaisia videopelejä, niin maailmat ovat toisistaan erilliset. Metaversessä sitä vastoin pyritään siihen, että pelaaja voi siirtyä eri pelistä toiseen saman virtuaalisen todellisuuden sisällä. Kun pelaaja onnistuu saamaan vaikkapa hienon miekan tai asusteen jossakin pelissä, se olisi mahdollista siirtää myös toiseen NFT-peliin. Esineitä ja asioita on mahdollista myydä muille pelaajille, jotka taas voivat käyttää niitä haluamissaan videopeleissä.

NFT-pelit – yhteenveto

Videopelien osalta elämme erittäin mielenkiintoista aikaa, sillä NFT-pelit saattavat muuttaa pelien luonnetta merkittävästi. Viimeksi näin suuria muutoksia tapahtui 1990-luvulla, jolloin peligrafiikka kehittyi siten, että peleissä alettiin näkemään 3D-grafiikkaa. Vaikka mobiilipelaaminen oli toinen suuri muutos 2000-luvun aikana, se oli lopulta hyvin pieni ilmiö verrattuna NFT-pelien mahdollisuuksiin.

Jos olet intohimoinen videopelien pelaaja, NFT-pelien kehittymistä kannattaa seurata tiiviisti. Parhaassa tapauksessa voit päästä osaksi ensimmäistä aaltoa, jossa on mahdollista tehdä myös melkoisia voittoja. Mikäli jokin uusi NFT-peli onnistuu lyömään läpi suuren yleisön keskuudessa, sen sisällä hankittujen NFT-objektien hinnat saattavat nousta todella korkeiksi. Tämä on yksi syy, miksi tilanteen kehittymistä on niin jännä seurata.