NFT Huijaukset

NFT merkeistä on tullut hyvin suosittuja muutamassa vuodessa. Ne kiinnostavat koko ajan enemmän ihmisiä, mikä tekee niistä tietenkin myös tärkeämpiä. On kuitenkin hyvä ottaa huomioon, että mitä yleisimpiä ja suositumpia näistä tulee, sitä enemmän on myös erilaisia riskejä.

Tämä sivu tulee perehtymään NFT huijauksiin mahdollisimman paljon. Oppimalla erilaisista huijauksista, sinun tulee tietenkin olemaan helpompaa myös välttää ne. Tutustutaan siis niihin, jotta voit aloittaa käyttämään NFT merkkejä niin, että et ole silti minkäänlaisen riskin alla.

NFT merkeistä on tullut yleisimpiä vuosien saatossa

Kuten sanoimme, NFT merkkien suosio on noussut huomattavasti vuosien saatossa. Tämä johtuu tietenkin siitä, että koko kryptovaluuttojen alasta on tullut koko ajan suositumpaa. Nykyään voit löytää jopa erilaisia krypto kasinoita, joilla pääset käyttämään kryptovaluuttaa.

On tietenkin hienoa, että kryptovaluuttojen maailma on kasvanut tämän kaltaisella tavalla. Se nimittäin tarkoittaa sitä, että NFT merkkien omistajille on entistä enemmän mahdollisuuksia, mikä tulee merkkien käyttöön.

Kuitenkin tämä todellakin tarkoittaa sitä, että ne houkuttelevat myös entistä enemmän huijauksia. Siitä syystä sinun tulee tietenkin olla näistä asioista mahdollisimman tietoinen. Siten voit nimittäin välttää ne parhaalla mahdollisella tavalla.

Toimiaksesi turvallisesti, sinun tulee tietää riskeistä

Ennen kuin siirrymme kertomaan kaikista yleisimmistä riskeistä, sinun tulee tietenkin myös tietää yleisiä ohjeita siihen, mitä sinun tulee ottaa huomioon, jotta voit toimia turvallisesti. Tähän kuuluu hyvin monia erilaisia asioita, joista sinun tulee oppia. Esimerkiksi, sinun tulee oppia miten voit ostaa NFT merkkejä turvallisella tavalla.

Tämän lisäksi, sinun pitää tietenkin oppia, miten voit käsitellä niitä turvallisella tavalla. Tähän kuuluu esimerkiksi niiden vastuullinen hankinta. Voit löytää hyvin paljon tietoa tästä aiheesta suoraan verkon artikkelien avulla. Se tulee helpottamaan huomattavasti turvallisen toiminnan varmistamista.

Yleisimmät NFT huijaukset

Seuraavaksi pääsemme vihdoin kertomaan sinulle kaikista yleisimmistä NFT huijauksista. Kuten voit huomata, huijaukset eroavat toisistaan selkeästi eri tavoilla. Niillä on kuitenkin joitakin yhdistäviä tekijöitä. Esimerkiksi kaikki ne toimivat samankaltaisella tavalla.

Suuri osa näistä NFT huijauksista pyrkii varastamaan tavalla tai toisella käyttäjien tietoja.  Näin tekemällä he pääsevät käsiksi sinun tilisi tietoihin. Siten varkaat pyrkivät tyhjentämään sinun tilisi NFT merkeistä ja tietenkin kryptovaluutoista. Siten voit menettää hyvin paljon varoja jo ennen, kuin huomaat mitään edes tapahtuneen. Täten varas pääsee katoamaan. Siitä syystä on parempi pyrkiä välttämään ne jo etukäteen.

Matonaltaveto huijaukset

Yksi ehdottomasti yleisimmistä NFT huijauksista on matonaltaveto huijaus. Tällä viitataan sellaisiin huijauksiin, joissa kerätään mahdollisimman paljon sijoittajia. Tämä tehdään käyttämällä sosiaalista mediaa nostaakseen luottoa ja hypetystä sijoittajien keskuudessa. Kun monilta sijoittajilta on kerätty mahdollisimman paljon varoja, he sulkevat fiktiivisen projektin ja katoavat varojen kanssa.

Valitettavasti tämänkaltaisia huijauksia on tapahtunut jonkin verran NFT merkkien historiassa. Yksi kuuluisimmista vaihtoehdoista tapahtui kahden 20-vuotiaan henkilön  johdolla. Nämä henkilöt ovat Ethan Nguyen ja Andre Llacuna. He loivat tekaistun NFT merkin, jonka upeita etuja he huutelivat verkossa. Heidän mukaansa NFT sisälsi uskomattomia mahdollisuuksia, kuten erityisiä pääsy oikeuksia, lahjoja ja monia muita mahdollisuuksia. Kuitenkin, he sulkivat koko projektin yllättäen, kun sijoittajat olivat sijoittaneet yli miljoona dollaria.

Tietojen Kalastus huijaukset

Toinen hyvin yleinen huijaus on tietojen kalastus yritykset. Tähän on monia keinoja, mutta yleensä ne kaikki pohjautuvat samaan periaatteeseen. Tämä on tietenkin se, että varkaat käyttävät erilaisia keinoja päästäkseen käsiksi sinun NFT tilisi tietoihin. Yleisiä keinoja, joita käytetään juuri tähän asiaan on erilaisten linkkien käyttö. Yleensä nämä linkit ovat esimerkiksi sosiaalisen median keskustelu kanavissa kuten Twitterissä. Tämä ei ole kuitenkaan aina tilanne.

Silloin tällöin sinulle saatetaan lähettää jopa suoraan näitä linkkejä. Saatat saada niitä sähköpostiin tai jopa tekstiviestitse. Näiden kanssa kannattaakin olla erittäin tarkka. Jos klikkaat linkkiä ja asetat tietosi, hakkerit käyttävät tiettyjä ohjelmia viedäkseen sinun tietosi.

Valitettavasti, nämä huijaukset ovat jopa muuttuneet varsin yleiseksi. Esimerkiksi vuonna 2022, huijarit onnistuivat viemään melkein 2 miljoonaa dollaria suositun NFT markkina-alueen kautta. Hakkerit olivat kopioineet markkina-alueen lähettämän viestin, jonka kautta he saivat vietyä käyttäjien tiedot.

Tarjous huijaukset

Tarjous huijaukset tapahtuvat niissä tilanteissa, kun yrität myydä sinun merkkejä. Kun asetat  NFT merkkisi myyntiin, huijarit tarjoavat mahdollisimman paljon tästä merkistä, jotta haluaisit myydä sen juuri heille. Kuitenkin nämä huijarit saattavat vaihtaa käyttämänsä kryptovaluutan. Siten he vaihtavat valuutan sellaiseen vaihtoehtoon, jonka arvo on huomattavasti alhaisempi kuin toisen. Siten tulet tekemään huomattavasti vähemmän tuottoa.

Voit esimerkiksi ajatella, että sinulle tarjottaisiin 20 Ether merkkiä sinun NFT taiteesta. Tämä olisi lähes 10 000 dollaria, riippuen tietenkin Ethereumin sen hetkisestä arvosta. Sitten taitava huijari vaihtaisi tämän vaikka Dogecoiniin, jonka arvo on huomattavasti pienempi kuin Etherin. Siitä syystä sinun tulee aina olla hyvin tarkka siitä, mitä valuuttaa olet oikeastaan saamassa.

Pump & Dump huijaukset

Yksi kuuluisimmista huijauksista NFT ja kryptovaluutan maailmassa on Pump & Dump huijaukset. Näiden huijausten ideana on pumpata merkin arvoa ylöspäin. Tämä voi tapahtua monilla eri tavoilla. Yksi yleisimmistä keinoista tämän tekemiseen on esimerkiksi arvon nostaminen sosiaalisen median julkaisujen avulla.

Esimerkki tästä voi olla julkisuuden henkilön kannustavan muita hankkimaan tiettyä NFT merkkiä. Tällä tavalla sen arvoa saadaan nostettua. Kun sen arvo on noussut, huijarit myyvät merkit pois, saaden mahdollisimman paljon tuottoa. Tämä kuitenkin romauttaa NFT merkin arvon alas, joten muut sijoittavat eivät tule tekemään yhtä paljon tuottoa.

Kopioidut NFT merkit

NFT merkkien pohjimmainen idea on se, että ne ovat aina täysin uniikkeja. Tästä syystä tietenkin on olemassa joitakin valitettavia huijareita, jotka kopioi NFT merkit toisilta. Toisin sanoen, he kopioivat sen mitä muut ovat tehneet. Täten he pyrkivät väittämään kyseisen merkin olevan jonkun suositun taiteilijan tekemä. Siten he myyvät sen suurella summalla. Kuitenkin heti, kun kyseisen merkin tekaistu puoli tulee esiin, sen arvo romahtaa.

Tämä on valitettavasti yleinen huijaus kaikissa taidepiireissä, eikä pelkästään NFT merkkien maailmassa. Kuitenkin siitä kannattaa pitää silmällä.

Kryptovaluutoista tulee koko ajan tärkeämpiä

Kuten sanoimme, kryptovaluuttojen maailmasta on tullut koko ajan tärkeämpää. Nyt jopa ammattikorkeakoulut ovat kiinnittäneet tähän huomionsa, ja tietenkin tämä tärkeys on vaikuttanut myös NFT merkkien suosioon ja tärkeyteen.

Tämä kuitenkin tarkoittaa myös sitä, että aikaisemmin mainitsemamme yleiset huijaukset eivät ole ainao suosittu huijaus muoto. Nimittäin niiden lisäksi on joitakin harvinaisempia huijauksia. Vaikka ne ovat harvinaisia, niitä silti tapahtuu, eli niistä tulee olla tietoinen.

Muut NFT huijaukset

Kuten sanoimme, nämä huijaukset eivät ole yhtä yleisiä kuin aikaisemmin mainitsemamme vaihtoehdot, mutta niitäkin tapahtuu. Näihin kuuluu esimerkiksi NFT lahjat. NFT lahjoilla tarkoitetaan sellaisia huijauksia, joissa väitetään antavan ilmaisia NFT merkkejä. Tämän sijasta, sinulle lähetetään linkki, jonka kautta sinun tietosi varastetaan.

Toinen on sijoittaja huijaukset. Näillä tarkoitetaan sitä, että huijarit luovat NFT projekteja, joita he markkinoivat kannattavana sijoituskohteena. Oikeasti nämä kohteet eivät kuitenkaan ole minkään arvoisia. Kunhan sijoittajat ovat sijoittaneet näihin projekteihin tarpeeksi, niiden luojat katoavat ilman jälkien jättämistä.

Viimeisin on tietenkin asiakaspalvelu huijaus. Tämä on tietynlainen tietojen kalastus huijaus. Siinä on kuitenkin yksi hyvin selkeä ero. Näissä huijauksissa, huijari yrittää esiintyä asiakaspalvelijana. He voivat ottaa sinuun yhteyttä eri tavoilla kuten sosiaalisen median kautta tai jopa tekstiviestitse. He lähettävät sinulle yleensä viestin siitä, että sinun tililläsi olisi joku ongelma. He väittävät auttavansa sinua, mutta oikeasti he lähettävät sinulle väärennetyn linkin. Välttääksesi nämä huijaukset, muista, että asiakaspalvelu ottaa yhteyttä vain heidän hyväksymien yhteydenotto tapojen kautta. Jos et ole varma asiasta voit ottaa yhteyttä sinun markkina-alueeseen toista kautta varmistaaksesi asian.

Vältä huijaukset ja pidä NFT merkit turvassa

Kaiken kaikkiaan, käyttäjät voivat itse vaikuttaa hyvin paljon NFT merkkien turvallisuuteen. Tämä on aina hyvä pitää mielessä, kun perehdyt erilaisiin mahdollisuuksiin NFT merkkien hankinnasta. Muista siis toimia vastuullisesti, kun olet hankkimassa NFT merkkejä.

Kaiken tämän lisäksi, sinun tulee tietenkin ottaa huomioon niiden turvallinen säilytys. Tällä tavalla voit olla varma siitä, että sinun hankkimasi NFT merkit tulevat olemaan parhaassa mahdollisessa turvassa. Siten sinun ei tarvitse huolehtia ollenkaan näistä asioista. Voit vain keskittyä siihen, minkälaisia NFT merkkejä haluat hankkia ja myydä niitä halutessasi eteenpäin.